top of page
İlseven Akademi Logosu

BAĞIMLILIK TERAPİSİ EĞİTİMİ

Her zaman

|

Her yerde

Bağımlılık Terapisi Eğitimi paketi, bağımlılıkla mücadele konusunda uzmanlaşmak isteyen profesyonellere yönelik özel bir programı içermektedir. Bu eğitim, bağımlılıkların karmaşıklığını anlamak, etkili müdahale stratejileri geliştirmek ve danışanlara destek olmak amacıyla tasarlanmıştır.

BAĞIMLILIK TERAPİSİ EĞİTİMİ
BAĞIMLILIK TERAPİSİ EĞİTİMİ

------

Her zaman

Her yerde

Detay

BAĞIMLILIK TERAPİSİ EĞİTİMİ

Bir kişinin herhangi bir davranışa veya maddeye karşı kontrolsüz bir şekilde tutum sergilemesi ve bu tutumu sürdürmesine bağımlılık adı verilir. Bu sürecin tedavi edilmesi adına insanlara yapılan yardımın adına da bağımlılık tedavisi adı verilir. Bilinçsiz bir şekilde sürdürülen davranışların önüne geçmek yani tedavi etmek, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde arttırmaktadır. Söz konusu tedavi türü yalnızca bağımlılık sorunu olan kişilere özeldir kişilere özel seanslar oluşturulur. Bu seanslar aracılığı ile kişiye kurtulma becerileri aktarılır.

Bağımlılık Terapisi Türleri Nelerdir?

Bireysel Terapi

Grup Terapisi

Aile Terapisi

Destek Grupları

Bireysel Terapi Yöntemi Nedir?

Bu terapi türünde, bağımlılık problemi ile mücadele eden kişi uzman ile birebir görüşme içerisinde olur. Yalnızca terapistin ve kişinin bulunması, daha rahat bir ortam oluşmasını sağlar. Birey sorunlarını net bir şekilde açıklayabilir. Böylece terapist en doğru şekilde yol göstererek hedefler belirler ve bağımlılık ile mücadelede bireye yardımcı olur.

Grup Terapisi Yöntemi Nedir?

Bağımlılıkla mücadele eden kişilerin bir uzman eşliğinde bir araya gelerek aynı ortamda bulunduğu bir tedavi yöntemidir. Sohbet ortamı ile başlayan bu süreç, bireylerin tedavi veya hastalık süresince yaşadığı tüm deneyimleri birbiri ile paylaşması ile devam eder. Karşılıklı olarak motivasyon ve destek veren insanlar, kendi süreçleri ile ilgili çeşitli bilgiler edinebilir ve çözüm yolları bulabilir.

Aile Terapisi Yöntemi Nedir?

Hasta olan bireyin yaşadığı ebeveynleri ile beraber yapılan görüşmeler bu terapi çeşidine girer. Aile bireyleriyle beraber yapılan görüşmelerde, sorunun aile ilişkilerine nasıl yansıdığı ve kişiye nasıl davranıldığı gözlemlenir. Böylece aile ilişkileri ölçülür ve güçlendirilir.

Destek Grupları Terapi Yöntemi Nedir?

Tıpkı grup terapisinde olduğu gibi burada da bağımlılıkla mücadele eden kişiler bir araya gelir. Bireyler birbirlerine süreç konusunda destek olup motivasyon sağlarlar. Sosyalleşen birey, tedavi sürecinde kendisini daha iyi hissederek motivasyonu yüksek bir şekilde hayatına devam eder. Bağımlılık hakkında yeni bilgiler ve stratejiler edinebilirler.

Bağımlılık Terapisinin Temel İlkeleri Nelerdir?

Motivasyon

Kişinin değerlendirilmesi ve tanı koyulması

Kişiye yönelik tedavi planı oluşturma

Tedavi süreci ve ilerleme takibi

Motivasyon İlkesi Nedir?

Tedavi süresince kişinin ruh halinin iyi olması oldukça önemlidir. Bireyin kendisini değiştirmek ve tedavi olmak istemesi, tedaviye katılım sağlaması terapiden başarı elde etmek için gereklidir. Uzmanlar kişiyi desteklemek ve daha iyi hissetmesini sağlamak üzere çeşitli taktikler uygulayabilir.

Kişinin Değerlendirilmesi ve Tanı Koyulma İlkesi Nedir?

Doktorlar, kendilerinden danışmanlık alan hastalarını yakından inceleyerek durumları hakkında birtakım analizler yaparlar. Analizlerin sonucunda ise kişiye en uygun tanıyı koyarlar. Yapılan değerlendirmeler içerisinde bağımlılık türü, boyutu gibi konular incelenir. Sonucunda kişiye özel tedavinin oluşturulması sağlanır.

Kişiye Yönelik Tedavi Planı Oluşturma İlkesi Nedir?

Terapistin kişiyi detaylı bir şekilde değerlendirmesinin ardından özel terapi yöntemi belirler. Oluşturulan tedavi planı kişiye özeldir ve herkes için uygulanmaz. Terapi planı kişinin ihtiyaçlarına ve durumuna göre şekillenir. Bir tek yöntem ile hastalar tedavi edilmez. Birden çok tedavi yönteminin içinde olduğu bir terapi yöntemi izlenir ve takip edilir.

Tedavi Süreci ve İlerleme Takibi İlkesi Nedir?

Kişinin istikrarlı bir şekilde tedaviye devam etmesi, terapinin başarılı olması için oldukça önemlidir. Uzmanlar kişiyi detaylıca izler ve takip ederler. Takip süresince gerektiğinde tedavi yönteminde değişiklik gösterilebilir. Bireye gerekli destekler verilir ve başarılar kutlanır. Hastalık bitene kadar devam eder, bittikten sonra da zorluklarla başa çıkması sağlanır.

Bağımlılık Terapisi Çeşitleri Nelerdir?

Bağımlılık çeşitlerinin birbirinden farklı olması nedeniyle uzmanlar tarafından farklı fraklı tedavi süreçleri sunulmaktadır. Uzmanlar tarafından bağımlılıklar madde ve davranış bağımlılıkları olarak iki ayrı kategoride incelenir. Aynı zamanda madde veya davranışsal bağımlılık şeklinde de adlandırılabilir. 

Madde bağımlılığı terapi çeşitleri aşağıdadır:

Alkol Bağımlılığı

Tütün/Nikotin Bağımlılığı

Kafein Bağımlılığı (Kahve vb.)

İlaç Bağımlılığı

Uyuşturucu ve Türevi maddelere Bağımlılık

Davranışsal bağımlılık terapi çeşitleri şunlardır:

Yeme Bağımlılıkları

Kumar Bağımlılıkları

Cinsellik ile İlgili Bağımlılıklar

İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı

Alışveriş Bağımlılığı

İlişki Bağımlılığı

Bağımlık Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Tedavinin en büyük faydası en başta bireyin kendisinedir. İnsanın bilincini dahi ele geçiren bağımlılık hastalığından kurtulmak kişiye büyük çapta motivasyon vermektedir. Bağımlı insanlar sosyal çevrelerine zarar verme yatkınlığı taşıyabilir. Böylece kurtulan kişiler sosyal çevre koşullarına da alışmış olur.

Sağlık için faydalarının yanı sıra hasta kişiler durumlarından kaynaklı kendilerine zarar verebilecek davranışlarda bulunabilirler. Oldukça riskleri bulunan bu hastalığın önüne geçmek oldukça önemlidir. Yalnız olmadıklarını gören bireyler hayata daha sıkı tutunarak yaşamayı öğrenirler.

Bunu Paylaş

© 2023 ilseven Akademi

ABONE OL

Abone olduğunuz için teşekkürler.

VISA LOGO
Mastercard LOGO
Paytr LOGO
bottom of page